Z.A.T.

Zwammerdams Amateur Toneel

Dat is de naam van de (thans enige) toneelvereniging van het dorp Zwammerdam.
Jaarlijks brengen wij ongeveer 3 toneelstukken ter planken. Dit doen wij (in 2024) met een groep van 36 volwassen leden en 11 jeugdleden. Niet ieder lid speelt op het toneel mee, er zijn ook leden die actief zijn achter de schermen. Onze vereniging dankt ook de donateurs en de sponsoren, die het bestaan van Z.A.T. mede mogelijk maken.

In 2025 kunnen wij ons 50-jarig jubileum vieren met het volwassentoneel en ons 20-jarig jubileum met het jeugdtoneel!
Dit zullen we ook zeker niet onopgemerkt voorbij laten gaan!

Bij Z.A.T. kiezen wij altijd bewust voor een klucht, blijspel of komedie, er zijn al serieuze zaken genoeg om ons heen. Kom lekker een avondje lachen om hilarische taferelen, licht leedvermaak en sterke oneliners. Met andere woorden, kom een lekker avondje uit bij Z.A.T. of wordt lid van onze vereniging als speler of donateur.

Geschiedenis
Onze vereniging is in 1975 opgericht, nadat een aantal jaren daarvoor de twee vorige toneelverenigingen waren opgeheven.

In 2005 is het Z.A.T. Jeugdtoneel opgericht met als doel de vereniging te verjongen.
Inmiddels zijn er twee verschillende groepen jeugdtoneel van start gegaan en willen wij gaan beginnen met een nieuwe jeugdgroep. Een groot deel van de jeugdleden die inmiddels de achttien zijn gepasseerd, zijn doorgestroomd naar het volwassen toneel.

Volwassen toneel
De ‘Volwassenen’ voeren twee keer per jaar een toneelstuk op, dit gebeurt meestal rond  april en november. De spelers komen ongeveer vier maanden van te voren bij elkaar om te repeteren onder leiding van een regisseur met begeleiding van een souffleur. De repetities vinden één maal per week plaats in de VSB-zaal in het utsgebouw.
Een toneelstuk wordt meestal 3 á 4 keer opgevoerd, waarvan één generale repetitie. Soms willen bedrijven echter graag hun uitje bij Z.A.T. houden, speciaal voor deze bedrijven verzorgen wij dan een extra uitvoering.

Jeugdtoneel
De ‘Jeugd’ speelt doorgaans één keer in een jaar een toneelstuk (februari/maart).
De Jeugdgroep start met oefenen begin september. Op het moment wordt er gerepeteerd op de maandagavond. Het repeteren vindt plaats in de VSB zaal van het Nutsgebouw. De jeugdgroep oefent ongeveer zes maanden voor het stuk wordt opgevoerd.

Repetitieavonden

De repetitieavonden zijn altijd heel gezellig (we zijn amateurs, die voor hun plezier toneelspelen), al moet er serieus ‘getraind’ worden voor de uitvoeringen. Vooral de tekstkennis is zeer belangrijk. Van de acteurs wordt verwacht dat deze thuis hun tekst en karakter leren. Op de repetitieavonden wordt geoefend om ‘op elkaar ingespeeld te raken’, dat wil zeggen dat je samen met de tegenspeler(s) een scène doorneemt en daarbij direct leert waar iemand moet zitten of staan of iets dergelijks. Voor de uitvoering wordt geoefend waar je op moet komen, hoe je ‘af’ moet gaan, waar de deuren en/of ramen zijn, hoe we gaan zitten, lopen of staan, etc.

Toneelspelen is  ‘in de huid van een ander kruipen’, dat wil zeggen een karakter of typetje spelen en uitbeelden. Speel je een landloper, dan moet je er ook zo uitzien en je zo gedragen, dus onbehouwen of iets dergelijks. Speel je een deftige burgemeester of notaris, dan moet je strak in het pak en ‘deftig spreken’. Dat valt niet altijd mee. Voordat die persoon ‘goed uit de verf’ komt is er al heel wat uurtjes aan gespendeerd en wordt er soms heel wat af gelachen.

Z.A.T. zou echter Z.A.T. niet zijn, zonder een imponerend decor.

Als de repetitieavonden beginnen wordt tevens stukje bij beetje het toneel omgetoverd door de inrichting aan te passen aan het toneelstuk dat is uitgekozen. De ene keer zijn dat alleen een ander behangetje en wat stoelen, de andere keer rollen we nepgras over de vloer en zagen we een caravan door midden en 4 maanden later hebben we een graffitispuiter over de vloer die de muren van ons decor omtovert tot echte kloostermuren.

Overige activiteiten
Naast de toneelstukken in het Nutsgebouw is Z.A.T. op uitnodiging ook actief binnen en  buiten Zwammerdam. Jaarlijks probeert Z.A.T. ook actief te zijn met Koningsdag, Monumentendag en/of tijdens de Sinterklaasperiode. Als er in het dorp een feest wordt georganiseerd, proberen wij als vereniging hier ook actief aan mee te doen (mits dit past binnen ons eigen programma).
Jaarlijks organiseert Z.A.T. ook een kaart- en sjoelavond (rond de Kerstmis). Dan wordt er gekaart en gesjoeld dat het een lieve lust is. Er wordt gespeeld om een aantal mooie of lekkere prijzen. Ook die avonden zijn altijd reuze gezellig en worden druk bezocht door Dammenaren en liefhebbers uit de regio.

Z.A.T. probeert ook een constructieve bijdrage te leveren bij de organisatie van activiteiten van andere verenigingen.

Wij hopen met het bovenstaande u een kijkje te hebben gegeven in het reilen en zeilen binnen onze vereniging. Wij zijn een groep enthousiaste mensen die overal voor in zijn en die hun vrije tijd graag aan toneelspelen en andere gezellige dingen willen besteden.

Kortom: mocht u ook zijn  ‘aangestoken’, kom dan gerust eens bij ons kijken en wil u met ons meedoen, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

Bestuur Z.A.T.